Obviously, I don’t speak Dutch

ASML, een bedrijf dat ik niet kende maar blijkbaar enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie, dreigt “ergens anders te willen groeien” als de nieuwe belastingregels worden ingevoerd. Vooral de versobering van de 30% regeling is een doorn in het oog. Ze beweren dat het al moeilijk genoeg is om buitenlands talent aan te trekken, en zo wordt het hen nagenoeg onmogelijk gemaakt. 

De bekakte topman van ASML: ‘Ja, hier kunnen we de mensen niet krijgen. Dan gaan we ergens anders groeien.’

Een verkapt dreigement, wat je vooral moet lezen als: ‘Als we hier opeens belasting moeten betalen, gaan we ergens heen waar dat niet hoeft.’

De overheid is nu bezig met een deal met ASML. Waarschijnlijk komt dit erop neer dat ze gewoon geen belasting gaan betalen. 

Jammer.

Vooral ook omdat het beeld dat ASML schetst niet overeenkomt met mijn eigen ervaring in Amsterdam. Vroeger kwamen expats voor een Hollandse liefde of leuke buitenlandervaring, nu ontvluchten expats ook steeds vaker de politieke, economische en sociale onrust waar hun eigen land zich in verkeert. 

Hier merk je dat vooral aan fietsverkeer. Steeds vaker fiets ik langs een Amerikaans stelletje dat koppig achter elkaar blijft fietsen terwijl ze schreeuwend hun gesprek voortzetten. Of een bangig Frans familietje dat met de fiets aan de hand loopt. Of een Brit die de knipperende voorlamp van een knetterdure racefiets recht je smoel in schijnt.

En ik geef ze groot gelijk. Als je dacht dat Nederland onrustig is, dan ben je daar nog niet geweest. Amerika is nauwelijks meer een democratie te noemen, Groot-Brittannië wordt steeds wanhopiger nu niemand gehoor geeft aan hun Brexit noodkreet en Frankrijk staakt al een jaar.

Maar het is wel hoog tijd dat die 30% regeling wordt afgeschaft. En de allerhoogste tijd voor een andere houding. Je bent te gast. Ga je gedragen in het uitgaansleven, verdiep je eens in Nederlandse soberheid en tolerantie en steek wat moeite in de Nederlandse taal.

Ik ken nog wel een leuke leraar Nederlands…

Illustratie: Marjan Krijgsheld


Posted

in

by

Comments

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.