#%!&*! THE SYSTEM

Ik zal het maar meteen verklappen: ik ben linkshandig. En hoewel ik bij de meeste vinkjes en privileges veel geluk heb gehad, behoor ik als linkshandige toch ook echt bij een minderheid. Van alle minderheden hebben wij linkshandigen het heel goed, maar toch…

Het begint al op de basisschool. Je krijgt een vulpen in groep 4, maar die inkt komt er gewoon ruk uit als je als linkshandige van links naar rechts schrijft. Dan zit je namelijk zelf de inkt weer terug de pen in te duwen, in plaats van dat het eruit vloeit. De komende vier jaar van je basisschoolcarrière zul je daar ook flink mee klooien.

Misschien zul je wel eens denken:

‘Hoezo schrijven we eigenlijk niet van rechts naar links?’ 

Het antwoord: de tirannie van de rechtshandigen.

Dan krijg je de poortjes bij paspoortcontroles, of de metro in bijvoorbeeld Londen. Met welke hand doe je dat, met rechts! Sta je daar weer heel onhandig kruislinks in te checken terwijl een meute haastige rechtshandigen achter je staat. Of wat dacht je van alle keukens die compleet voor rechtshandigen zijn ingericht. 

Toegegeven, al deze dingen zijn nog wel te overzien, maar afgelopen donderdag bereikte ik een grens. Ik volg een les aikido en we oefenen met Japans zwaardvechten. Instinctief pak ik het oefenzwaard met links vast en ga klaar staan. 

Mijn leraar corrigeert mij en zegt dat je bij aikido het zwaard altijd rechts vasthoudt. 

Het volgende half uur houd ik dat zwaard met rechts vast en moet ik over elke beweging tien keer nadenken omdat alles is omgedraaid en niks vanzelf vloeit. 

Frustrerend, en vooral ook gewoon onnodig.

Na afloop vraag ik het aan mijn leraar.

‘Hoezo kan ik het niet met links vasthouden?’

‘Dat kan niet, want dan klopt er van het oefensysteem met tweetallen helemaal niks meer’, antwoordt hij.

‘hmmmm’, zeg ik.

‘Ja, want tijdens een echt gevecht, vraag je natuurlijk ook eerst of je tegenstander het zwaard wel even met rechts wil vasthouden’, denk ik erbij.

FUCK THE SYSTEM!

Illustratie: Marjan Krijgsheld


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.